Rekordmånga hundar behöver nytt hem

Nathalie Wästerlund
Foto: Hundstallet. Hundarna på bilderna finns att adoptera.

Hundstallets statistik visar på att antalet intagna hundar har skjutit i höjden. Årets siffror slår rekordet i hela deras 114-åriga historia, med sammanlagt 204 intagna hundar under juli till september.

Hundstallet startades år 1908 av Gerda Thyselius och Lotten Johansson, som tyckte att herrelösa hundar förtjänade en andra chans, istället för att helt enkelt bli avlivade. Så de startade Svenska Hundskyddsföreningen, och så var det första hundstallet på plats i Stockholm. Sedan dess har de expanderat till Staffanstorp och Alingsås.

Utsatta hundar får nytt hem

Samtliga hundstall tar emot utsatta hundar. Det kan vara allt från en familjehund där familjen helt enkelt inte längre har den tid som krävs för hunden, till hundar som blivit övergivna eller vars ägare har gått bort. Oavsett ras, ålder eller omständigheter så är de alltid välkomna. Hundstallet vårdar, hjälper, och omplacerar dessa hundar, och ser till att de får komma till nya familjer, som passar perfekt för just den hunden.

Hundar intagna efter polistillslag

De senaste månaderna har man sett en rejäl ökning i antalet hundar som kommer till Hundstallet. Antalet hundar som togs in under det tredje kvartalet i år, 204 stycken, kan jämföras med de 82 hundar som togs in under samma period förra året – en rejäl stegring. På Hundstallets hemsida kan man läsa att de flesta hundarna kommer via myndigheterna. Det kan handla om djurskyddstillsyn eller polistillslag. En del hundar kommer även in som privata omplaceringar.

Många “coronahundar”

Många av de hundar som lämnats in är är så kallade “coronahundar”, det vill säga hundar som skaffats under pandemin, men som man sedan inte haft tid för när man inte längre jobbar hemifrån.

Gåvor och donationer enda inkomsten

Hundstallet arbetar för att öka sin kapacitet, och planerar att öppna ett större stall i Skåne. Men många hundar behöver fortfarande ett nytt hem, vilket verksamheten jobbar hårt för att uppfylla. De får inga statliga bidrag, utan finansieras helt på bidrag och gåvor från allmänheten, vilket gör det ännu viktigare med donationer.