Rekordmånga frihetsberövade i region Bergslagen – Polisen slår larm om överfulla häkten

Nathalie Wästerlund
Häktena är överfulla efter många gripanden under 2023. Foto: Kriminalvården

Rekordmånga personer sitter häktade i polisregion Bergslagen. En majoritet misstänks för grova brott såsom mord eller grovt vapenbrott. Samtidigt har Polisen och Kriminalvården svårt att hantera de överfulla häktena vilket leder till en mycket pressad situation.

Polisregion Bergslagen, där polisområde Örebro, Värmland och Dalarnas län ingår, noterar ett rekordantal häktade personer. 150 individer sitter just nu häktade, vilket nästan är en fördubbling sedan årsskiftet. I polisområde Örebro är en majoritet misstänkta för grovt vapenbrott, och av dessa är de flesta 00-talister. I polisområde Värmland är omkring hälften av de häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, mord eller mordförsök.

Polisen framgångsrika med gripanden

– Vi har haft ett antal grova våldsbrott och narkotikabrott där vi varit framgångsrika med att identifiera, lokalisera och gripa gärningsmän under våren. Samtidigt har vi under tiden efter upploppet förra påsken kontinuerligt frihetsberövat gärningsmän som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet vilket i normalfallet innebär häktning, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, i ett pressmeddelande.

För- och nackdelar med rekordsiffran

Ökningen i antal häktade har sina för- och nackdelar. Den höga siffran leder till överfulla häkten och stora belastningar på Kriminalvården. Det blir kostsamt, både med resurser och ekonomiska kostnader, och polisens får negativa konsekvenser av sitt goda arbete. Samtidigt är det bra att många kriminella hålls borta från gatan.

– Problembilden med överfulla häkten är vi inte ensamma om att ha. Vi har flera utmaningar för tillfället då Kriminalvårdens häktesplatser är för få. På vissa platser måste vi behålla häktade i våra polisarrester i kortare perioder samtidigt som vi ska ha plats för nya gripna och anhållna, säger Mats Lagerblad, kanslichef i polisområde Dalarna.