Rekordhöga priser på paprika och purjolök

Susanne Nilsson

Matpriserna i Sverige har ökat markant under den senaste tiden. Nu ser vi också rekordhöga priser på vissa grönsaker, till exempel paprika. Orsaken till de generellt höga matpriserna är till stor del inflationen, men när det gäller vissa grönsaker finns det också andra saker som spelar in.

En del av förklaringen till de höga paprikapriserna är att vädret varit dåligt i Spanien där en stor del av paprikor som säljs i Sverige kommer ifrån.

– Det växer för dåligt där den ska växa, i första hand i Spanien. Det finns en otrolig marknadsbrist. Det gäller inte bara paprikan, säger Jonas Andersson, affärsområdeschef för frukt & grönt och blommor på Ica i Sverige, till Göteborgs-Posten.

Purjolöken rekorddyr

Några av de livsmedel som stigit rejält i pris det senaste året är Bregott, kaffe och mjölk. Den vara som ökat allra mest  i pris är dock purjolöken, som blivit hela 81% dyrare mellan januari 2022 och januari 2023.

När det gäller paprika är det särskilt den gula, röda och orangea som priset ökat markant på. I flera butiker har kilopriset för dessa legat runt 100 kr den senaste tiden. Enligt Göteborgs-Posten kostade gul och orange paprika hela 168,43 kronor per kilo på Coop i Mellerud på onsdagen.