Regionspolischef Mats Löfving omplaceras – utreds av särskilda åklagarkammaren

Nathalie Wästerlund
Foto: Minna Ridderstolpe NG

Den tidigare regionpolischefen Mats Löfving har nu blivit tilldelad andra arbetsuppgifter efter att han varit i blåsväder den senaste tiden. Detta har polisen gått ut med i ett pressmeddelande på sin hemsida. Biträdande regionpolischef Mattias Andersson har istället gått in som tillförordnad.

Den senaste tiden har Löfvings relation med dåvarande underrättelsechef Linda Staaf varit omdiskuterad. 2015 anställdes Staaf som chef för Nationella operativa avdelningens (NOA) underrättelseverksamhet. Beslutet fattades av den då nytillträdde Noachefen Mats Löfving. De ska enligt Expressen ha varit bekanta innan sina anställningar på Noa, och någon under denna tid inlett en relation. Detta bekräftas av Staaf, men tidpunkten för relationen specificeras inte.

Blev polisanmäld av polisens säkerhetschef

Knappt fem år senare, 2020, lämnar Löfving Noa och blir istället regionpolischef i Stockholm. Det är även nu som hans relation med Staaf för första gången uppdagas. Ytterligare ett år senare blir han polisanmäld för grov fridskränkning, olaga förföljelse samt ofredande. Anmälan görs av polisens säkerhetschef Ari Stenman efter att Staaf pratat med honom om Löfving, men åklagaren beslutar bara två dagar senare att inte inleda en förundersökning.

Särskilda åklagarkammaren öppnar förundersökning

I början av 2022 lämnade Linda Staaf Noa, och påbörjade istället en anställning på justitiedepartementets polisenhet. Idag, några månader senare, kommer informationen om att Löfving blivit tilldelad andra arbetsuppgifter samtidigt som förundersökningen mot honom dras igång. Biträdande regionpolischef Mattias Andersson har tagit över tjänsten med omedelbar verkan. Särskilda åklagarkammaren kommer att undersöka om Löfving kan ha begått grovt tjänstefel i och med sin relation med Staaf.

Löfving kliver åt sidan

I ett skriftligt svar till SVT Nyheter. bryter Löfving tystnaden. Han skriver bland annat att han, i samråd med rikspolischefen, valt att kliva åt sidan med respekt för förundersökningen och diskussionen som uppstått.

“Därför är det bra att det inleds en förundersökning så alla får de svar som efterfrågas. Efter samtal med rikspolischefen kliver jag åt sidan under pågående utredning. Det är av största vikt att medarbetarna får arbetsro för att kunna fokusera på vårt viktiga uppdrag” fortsätter Löfving i kommentaren till SVT.