Regerande världsmästare i schack lämnar turnering – twittrade kryptiskt meddelande

Nathalie Wästerlund

Den första september drog den årliga schackturneringen Sinquefield cup igång. Cupen är endast för de som har fått en inbjudan och hålls i minne av Rex Sinquefield, en amerikansk affärsman och republikan.

Norrmannen Magnus Carlsen, som sedan 2013 varit regerande världsmästare i schack, vann 53 partier i rad i klassisk schack. Men trots sin titel som världsmästare lyckades han inte ta sig hela vägen upp på prispallen. Han förlorade under söndagen i tredje ronden mot den amerikanske 19-åringen Hans Niemann, som var turneringens lägst rankade spelare.

Lämnade turneringen med ett kryptiskt meddelande

Carlsen valde att inte dyka upp till sitt nästa parti på måndagen, utan twittrade istället ut en video med ett kryptiskt meddelande. Han skrev att han har valt att dra sig ur turneringen, och länkade till ett kort videoklipp där fotbollstränaren José Mourinho säger “om jag pratar så hamnar jag i trubbel”.

Chess24, en plattform online för schackspelare, säger att “Den uppenbara innebörden av att Carlsen drar sig ur, tillsammans med detta, är att Magnus misstänker fulspel men inte vill anklaga honom offentligt”.

Den mystiska tweeten

Niemann håller turbulent brandtal

I en sändning hos Saint Louis Chess Club bemöter 19-åringen anklagelserna med att erkänna att han visserligen har fuskat två gånger i sitt liv, i turneringar online.
Efter det har jag aldrig någonsin fuskat i ett parti igen, säger han.
Niemann fortsätter sitt tal med att kalla folk för “fullständiga idioter”, och kritiserar Magnus Carlsen för att ha försökt förstöra hans rykte på ett så oseriöst sätt.

Hans Niemann är fortfarande misstänkt för att ha fuskat i sitt parti mot världsmästaren, men det har ännu inte slagits fast huruvida det ligger något i dessa anklagelser.