Rebecca Ädel, SD-politiker och lärare, spred nazistisk propaganda

Susanne Nilsson
Foto: Press Sverigedemokraterna

SD-politikern Rebecca Ädel, som är ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamns kommun och även arbetar som högstadielärare, har under flera års tid aktivt spridit nazistisk propaganda. Detta avslöjas i en granskning som Expressen och Expo gjort.

Hon började sitt engagemang inom högerextremismen på communityt Nordisk.nu under tidigt 2000-tal och gick sedan vidare till att skriva för propagandasajten Nordfront, som drivs av nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Nationalsocialist

Ädel har beskrivit sig själv som “nationalsocialist” och uppmanat sina läsare att förbereda sig för “den nazistiska kampen”. Hon har uppmuntrat människor att våga leva “ett nationalsocialistiskt liv”, särskilt kvinnor bör rätta sig efter manliga partners med den åskådningen då kvinnor enligt Ädel är “mer fogliga” än män. Vidare har hon varnat för “rasblandningens ofrånkomliga defekter” samt återkommande använt sig av ordet “neger”.

Hyllar NMR-grundaren

Ädel har under åren öppet hyllat och uttryckt sin beundran för flera av Sveriges ledande nazister och deras uttalanden, till exempel NMR-grundaren Klas Lund. Hon har också publicerat ett antal artiklar där hon lämnar rapporter från nazistiska möten och demonstrationer, samt uttryckt att hon “välkomnar en ny Hitler”.

Kritiserar lärarutbildningen

Samtidigt som Rebecca Ädel skrev för Nordfront utbildade hon sig till svensklärare. 

Hon uttryckte kritik mot lärarutbildningen, som enligt henne “lurar barnen till politisk korrekthet”. I en artikel på Nordfront har hon bland annat skrivit att “Det svenska språket och grammatiken vattnas ur för att ge företräde åt förortssvenskans utpräglade uttryck och jargong”.

Vidare hävdar hon att den svenska kulturen, enligt läroplanen från 1994, inte längre har något egenvärde i sig utan endast används som ett verktyg för att skapa en förståelse för andra kulturers “säregna värdegrunder”.

Riktar kritik mot pronomenet “hen”

Hon riktar även kritik mot pronomenet “hen” och att det alls används av lärare i skolor. I en artikel på Nordfront ger hon återigen uttryck för att barn i sveriges skolor indoktrineras, här gällande användandet av ordet hen. Där skriver hon följande:

“Hur ”normal” man än är påverkas även den mest övertygade personen av flera års indoktrinering. Och mycket lägligt går stora delar av lärarkåren i pension de kommande åren, vilket kommer att resultera i en ökning av nyutbildade lärare vilka mer än gärna använder det nya pronomenet i överensstämmelse med regeringens proposition om lärarutbildningens jämställdhets- och genusperspektiv.”

Anser att pride är “vidrigt”

Ädel har också uttryckt sin motvilja mot pride, bland annat i följande citat från 2012 som publicerats i QX:

”Satt på ett fik tillsammans med massor av barn med den där vidriga bilden mitt i ögonhöjd för alla, otroligt stötande och förnedrande för att inte tala om vidrigt”.

“Lögner från medier”

I en intervju med Expressen förnekar Rebecca Ädel att hon skrivit åt och varit engagerad i Nordfront. Hon säger att det inte är sant och hävdar att det är “lögner från medier”. 

I en kommentar till Aftonbladet skriver Sverigedemokraterna att de kommer att utreda ärendet.

– Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner.

Avgår

Någon utredning hann dock inte inledas, då Sverigedemokraterna under fredagseftermiddagen meddelade att Ädel avgår. I ett pressmeddelande skriver de att “Rebecca Ädel lämnar med omedelbar verkan sina politiska uppdrag och Sverigedemokraterna som parti”.

Angående Ädels tjänst som lärare på en skola i Nynäshamn säger Pär Olsson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen i Nynäshamn, att de undersöker om det som framkommit kan påverka Ädels anställningsavtal men att han inte kan kommentera ärendet mer än så. Detta enligt DN.