Rättegång mot misstänkt 17-årig trippelmördare inledd – tumult uppstod i rättssalen

Susanne Nilsson

På måndagen inleddes rättegången mot den 17-årige pojke som misstänks ha skjutit ihjäl tre personer vid två olika tillfällen i oktober 2023. En 40-årig man sköts till döds i Västberga och två kvinnor, 20 respektive 60 år gamla, i Tullinge. Morden skedde inom loppet av ett dygn.

Under rättegångens första dag utbröt tumult i rättssalen. Den åtalade 17-åringen ska ha hånat och provocerat anhöriga till offren, och en av de målsägande slog sönder en möbel utanför rättegångssalen. 

– Det är redan väldigt, väldigt jobbigt att vara anhörig i en sån här fruktansvärd händelse. Att då också bli kränkt under rättegången, det är svårt att beskriva hur man känner då, säger advokat Thomas Bodström, som företräder några av de målsägande, i en kommentar till TV4.

Skytten var bara 16 år vid morden

Den åtalade 17-åringen var bara 16 år gammal när de tre brutala morden begicks förra hösten. Den första händelsen skedde strax efter midnatt den 12 oktober. Gärningsmannen tog sig in i en villa i Västberga i södra Stockholm och sköt ihjäl en 40-årig man. I huset befann sig också mannens fru och deras lilla barn som mamman höll i sin famn. Mamman skottskadades svårt och barnet, som är under fem år, fick sårskador vid skjutningen.

25 timmar senare tog sig en person in i en villa i Tullinge, där han sköt ihjäl två kvinnor. Även i det fallet fanns barn i bostaden. Den åtalade 17-åringen greps i en taxi kort efter morden på kvinnorna. I bilen fanns ett automatvapen som tros ha använts vid båda skjutningarna. 

Ytterligare tre personer åtalas för anstiftan och medhjälp till morden

Förutom 17-åringen, som åtalas för de tre morden och tre fall av mordförsök, åtalas ytterligare tre personer i samma mål.  En 15-årig pojke åtalas för anstiftan till de tre morden, en 16-årig flicka och en 22-årig man åtalas för medhjälp till mord och försök till mord.

– Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge. Med sig i bilen hade han mordvapnet. Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna, sade senior åklagare Helena Nordstrand i samband med att åtal väcktes.

Morden kopplas till den interna konflikten och splittringen inom Foxtrot-nätverket. Ingen av de mördade personerna har dock haft något med nätverket eller konflikten att göra.