Rånare höggs ihjäl av brottsoffret – döms till flera år i fängelse

Nathalie Wästerlund
Foto: www.domstol.se

Två män har dömts till fängelse efter ett rånförsök tidigare i år. En tredje man som var inblandad i rånet höggs ihjäl av brottsoffret. Målsäganden har friats från misstankar om mord eftersom det fastställts att det rört sig om nödvärn.

Det var i slutet av februari i år som två män tog sig in i en lägenhet efter att de utgett sig för att vara hantverkare. I själva verket var de rånare som med hjälp av hammare och en vapenattrapp försökte råna de två männen som befann sig i bostaden. Tumult uppstod då, varefter en av de boende fick tag i en kniv och högg en av rånarna så illa att han senare avled. De två rånarna flydde därefter ut ur lägenheten. Den skadade mannen skjutsades till sjukhuset av en chaufför som väntat utanför huset, men avled kort därefter av sina skador.

Åtalet mot målsäganden lades ned

Initialt åtalades de båda brottsoffren för mord och mordförsök. Detta lades dock ned efter att man fastställt att det rört sig om nödvärn. Istället kom chauffören och den överlevande rånaren att åtalas för rån. Den överlevande rånaren har erkänt, medan chauffören nekar till inblandning med förklaringen att han varit helt ovetande om händelseförloppet. Det finns dock flera bevis som talar emot detta, bland annat att han haft en mobiltelefon som använts för att ringa ett av brottsoffren med avsikt att lura denne att hantverkare skulle komma dit. Han har dessutom köpt kläderna och hammaren som användes vid rånet.

– Sammantaget anser tingsrätten att det inte kan råda någon tvekan om att chauffören haft en helt annan roll än vad han velat vidgå. Hans agerande är att anse som medgärningsman, säger Malmö tingsrätts chefsrådman Anna Täcklind i ett pressmeddelande.

Knappt tre år vardera

Nu står det fast att de båda döms för rånet till vardera två år och elva månaders fängelse av en enig tingsrätt. Vid bestämmandet av strafflängden har tingsrätten tagit viss hänsyn till att männen haft restriktioner i häktet under mer än sex månader. De ska även betala sammanlagt nästan 133 000 kronor i skadestånd till de båda målsägandena.