Räddningsinsats efter lavin avbruten på grund av väder – tre personer fortsatt saknade

Nathalie Wästerlund
Lavinen på bilden har inget med den i artikeln att göra.

Efter att ett larm om en lavin utanför Abisko kom in till polisen drog en massiv sökinsats igång. Sökinsatsen har nu avbrutits, trots att tre personer är fortsatt saknade.

Strax innan halv fyra på torsdagseftermiddagen inkom ett larm om en lavin nedanför Nuoljá, väster om Abisko. Polisens vakthavande befäl beslutade då om en fjällräddning enligt LSO, lag om skydd mot olyckor, för att undersöka om någon skadats i lavinen.

Massiv sökinsats

En massiv sökinsats inleddes under eftermiddagen, med fjällräddare och polishelikoptrar som bistods av Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral (JRCC). Även lavinhundar beordrades till platsen.

Området bedöms vara mycket farligt

Vid femtiden fick man vetskap om att tre personer setts till i området strax innan lavinen gick. Dessa personer uppmanades att höra av sig till polisen via 112 omedelbart, men inga samtal inkom. Räddningsinsatsen avbröts för kvällen strax efter klockan sex. Polisen skriver på sin hemsida att “området där lavinen gick är inte säkrat och bedöms vara mycket farligt och osäkert att vistas i”. Imorgon kommer man, om möjligt, att spränga för att säkra upp området. Då kan räddningsinsatser fortgå.

Letar information om de tre saknade

Under kvällen arbetar polisen vidare med informationsinhämtning och dörrknackning, för att försöka ta reda på mer information om de tre personerna som setts i området.