Pugh Rogefeldt död – blev 76 år

Susanne Nilsson
Foto: Daniel Åhs Karlsson - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27244529

Artisten och musikern Torbjörn “Pugh” Rogefeldt är död. Det skriver DN, som fått dödsfallet bekräftat av sångarens sambo.

Rogefeldt har varit sjuk under en längre tid, och somnade in under natten mot måndagen.

– Det har varit väldigt jobbigt under de här åren, jag har varit hos honom hela tiden, säger sambon Borit Hallin till DN.

Lång musikkarriär

Pugh Rogefeldt föddes i Västerås 1947. 1969 släppte han sitt första album “Ja, dä ä dä”  tillsammans med Jojje Wadenius och Janne Loffe Carlsson. Albumet blev känt som ett av de första rockalbumen på svenska och som dessutom vann en grammis. Under 70-talet släppte Rogefeldt flera album, och 1978 tävlade han i Melodifestivalen med låten “Nattmara” som hamnade på en tredjeplats.

Stora framgångar med bandet Grymlings

1990 bildade Rogefeldt bandet Grymlings, som släppte två mycket framgångsrika album. Han tog sedan ett uppehåll från musiken, tills han 1999 återförenades med Wadenius och Carlsson med albumet “Vinn hjärta vinn”. 2013 kom Rogefeldts självbiografi “73: Från Stora gatan 51 till Hog Farm” ut.

Insjuknade i obotlig nervsjukdom

2019 firade Rogefeldt 50 år som artist med en jubileumskonsert på Cirkus i Stockholm. Då var han redan sjuk och hade fått diagnosen kortikobasal degeneration, CBD, som är en obotlig nervsjukdom. Sjukdomen påverkar bland annat tal, minne, rörelseförmåga och balans och till slut också förmågan att kunna svälja. Efter framträdandet på Cirkus avslutade Rogefeldt sin musikkarriär.

– Det har under en väldigt lång tid blivit allt värre för honom. Redan under konserten på Cirkus kunde Tobbe inte längre spela gitarr och efter det blev hans tal- och rörelseförmåga långsamt allt sämre. Till slut kunde han inte tala alls, säger sambon Borit Hallin till DN. Hon fanns hela tiden vid hans sida i parets hem på Gotland. Senare flyttade Rogefeldt till ett vårdhem på ön.

Pugh Rogefeldt blev 76 år. Han sörjs närmast av sin sambo och sina tre barn från ett tidigare äktenskap.