Protester mot regeringens klimatmöte – fontäner färgades blodröda

Susanne Nilsson

Klimataktivister från gruppen Extinction Rebellion protesterade på fredagen mot regeringens nationella klimatmöte, som hölls på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det rapporterar flera medier.

Under dagen har vattnet i flera av Stockholms fontäner, bland annat vid Sergels torg och Norra Bantorget, färgats rött med hjälp av låtsasblod. Detta ”för att symbolisera att regeringen finansierar klimatkollapsen”, enligt Extinction Rebellions Facebooksida.

Fokus på näringslivet kritiserades

Flera olika miljöorganisationer, som Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige och Fridays For Future, har riktat hård kritik mot att majoriteten av de som bjudits in till mötet är företrädare från näringslivet. Inga klimatforskare, mijöorganisationer eller unga fanns representerade bland mötets paneldeltagare.

– Det är oerhört frustrerande att se deltagarlistan på klimatmötet och att regeringen lämnar över ansvaret för vår överlevnad till näringslivet. Jag hoppas att vår aktion ska skaka om de som ännu inte förstått att klimatkatastrofen redan är här, säger Maria Palselius, en av deltagarna i dagens protest, i en kommentar på Extinction Rebellions facebooksida.

Fossilfritt Sverige till år 2045

I höst ska den nya klimatpolitiska handlingsplanen presenteras, och dagens möte ses som en viktig punkt inför detta. En stor del av klimatarbetet framöver handlar om göra Sverige till ett fossilfritt land med nettonollutsläpp av koldioxid. Målet är att detta ska vara klart till år 2045.