Pressbyråanställd i Göteborg skjuten i på sin arbetsplats – kopplingar till gängkonflikt i Biskopsgården

Susanne Nilsson

En anställd på en pressbyråbutik i Göteborg blev under onsdagskvällen skjuten på sin arbetsplats. En maskerad person kom in i butiken och sköt den anställde på nära håll och försvann sedan från platsen.

Enligt Göteborgs-Posten (GP) är offret, en man i 20-årsåldern, en känd gängkriminell person som är välkänd av polisen. Han ska under flera års tid ha varit aktiv i en konflikt mellan två rivaliserande grupperingar i Biskopsgården.

– Vi fokuserar nu jakten på personer som tillhör nätverket i norra Biskopsgården. Det är där vi måste börja leta, säger en poliskälla till GP.

Tidigare åtalad för medhjälp till mord

Mannen som sköts har tidigare dömts för narkotikarelaterade brott. 2020 åtalades han för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök efter att en tonårspojke som var anhörig till en av ledarna i Norra Biskop sköts ihjäl. Han friades dock i det målet.

Gårdagens skjutning är inte den första som mannen utsatts för. Han skottskadades allvarligt vid ett tillfälle för några år sedan, även då vid en skottlossning som var en del i en gängkonflikt.

Svårt skadad

Den skjutne mannen fördes till sjukhus med svåra skador. Enligt uppgifter från Sahlgrenska sjukhuset till SVT är hans tillstånd allvarligt men stabilt. Pressbyrån kommenterar händelsen på följande sätt i ett mail till SVT:

”Vi är förfärade och chockade över vad som hänt. Händelsen utreds nu av polisen och av hänsyn till det kan vi inte kommentera mer än så. Franchisetagaren med medarbetare har fått stöd och hjälp från professionella krishanterare.”

Gärningspersonen är ännu inte gripen, men ett tiotal personer har tagits in till polisförhör.