Poserade med vapen i videoklipp – döms för grovt vapenbrott

Susanne Nilsson

När polisen gick igenom en mobiltelefon tillhörande en 25-årig man som häktats misstänkt för ett grovt brott hittade de filmklipp där flera maskerade personer poserade med vapen. Nu har två av de män som syns på filmklippen dömts för grovt vapenbrott.

Inga skott avlossades i filmklippen, men en analys som NFC gjorde visade att vapnen var äkta och skarpladdade. 25-åringen identifierades som den som höll i vapnen, och en 20-årig man som den som filmade.

Dömdes för grovt vapenbrott

25-åringen dömdes till två års fängelse för grovt vapenbrott. Han fick fem månaders  påbackning på straffet eftersom han var villkorligt frigiven vid brottstillfället. 20-åringen som filmade dömdes till två år och tre månaders fängelse för grovt vapenbrott och vapenbrott, trots att han på filmen inte höll i något vapen. Tingsrätten menar att han, genom att posera och filma, agerade i samförstånd med övriga medverkande.

Gängkriminella personer

– Vi jobbar vi intensivt på att lagföra personer som driver det grova våldet i Malmö för alla typer av brott. Därför känns det mycket bra att vi fått en fällande dom i tingsrätten på annan bevisning än att skott avlossats eller att vapen tagits i beslag. Målet lär överklagas till hovrätten, så får vi se hur de bedömer saken, säger Pethra Granat Svarrer, tillförordnad chef för grova brott i Malmö, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Personerna i filmklippen anses tillhöra gängkriminella kretsar, och risken för att vapnen skulle komma att användas bedömdes därför som stor.