Polisman varnad av personalansvarsnämnden – skrev till “läderbög” i en polisanmälan

Nathalie Wästerlund

En polisman straffas nu med en varning av polisens personalansvarsnämnd. Detta efter att han skrivit till ordet “läderbög” bredvid en kollegas namn på ett dokument om en anmälan. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Under ett ärende ringde polismannen upp en jourhavande förundersökningsledare som visade sig vara en gammal vän. I samtalet skämtade de med varandra, och förundersökningsledaren skojade vid ett tillfälle om att han varit en “läderbög” när han var yngre. Senare samma dag hörde polismannen hur samma person presenterade sig med samma epitet. När anmälan som telefonsamtalet ursprungligen gällde kom tillbaka till honom skrev han därför till ordet “läderbög” framför förundersökningsledarens namn.

Risk att skada allmänhetens förtroende för polisen

I personalsamtal har polismannen uppgett att det hela var ett skämt som han trodde skulle upptäckas innan anmälan godkändes. Han har i efterhand förstått att det inte lämpade sig och säger sig inse att jargongen inte var passande att föra över till ett polisärende.

Polisens personalansvarsnämnd konstaterar efter att händelsen uppdagats att tillägget helt saknat relevans för ärendet och varit av olämplig karaktär. Personalansvarsnämnden beskriver språkbruket som ”oacceptabelt” och pekar på att det funnits en uppenbar risk att tillägget hade kunnat komma till allmänhetens kännedom – något som i sin tur riskerar att skada allmänhetens förtroende för myndigheten. Polismannen straffas därför med en varning.