Polisman stal och sålde 1,3 ton polisiärt material – åtalas nu för förskingring eller stöld

Nathalie Wästerlund

En polisman åtalas nu för att ha stulit över 1,3 ton tomhylsor från polismyndigheten och sålt vidare dem. Han har bett om utbetalningar till sitt eget konto och själv tagit pengarna han tjänat.

Polismannen ertappades i våras efter att personal vid en återvinningsanläggning blev misstänksamma och kontaktade polismyndigheten. Han hade då, klädd i uniform, åkt till anläggningen med 384 kilo tomhylsor. Pengarna bad han om skulle bli insatta på hans privata konto istället för polismyndighetens, vilket gav upphov till misstankarna.

1,3 ton tomhylsor

Då visade det sig att det var femte gången han sålt myndighetens tomhylsor och tagit pengarna själv. Vid varje tillfälle har det handlat om flera hundra kilo tomhylsor, totalt har det rört sig om 1,3 ton. Mannen åtalas nu för stöld alternativt förskingring, men nekar själv till brott. Han menar att han använt pengarna till att köpa olika saker till skjutbanan och alltså inte använt dem privat. Anledningen till att han satte in dem på sitt eget konto var att pengar på myndigheten har en tendens att försvinna.

Kan bli avskedad

”Anledningen till att jag har tagit utbetalningen till mitt konto är att då kan jag hantera inköp till skjutbanan betydligt enklare än om det betalas ut till arbetsgivaren. Polisens pengar försvinner in i ett svart hål och då kan inte pengarna användas där det är tänkt!”, skrev han i ett mejl enligt åtalet. Om han döms kommer han att skiljas från sin anställning.