Polisman åtalad för vållande till annans död – får behålla jobbet vid fällande dom

Ricard Aron Nilsson
Foto: Förundersökningen. Bild av den trappa där den nu åtalade polisen tryckte på den avlidne mannens bröstrygg.

Ett tidigare uppmärksammat polisingripande har nu fått rättsliga konsekvenser. En polis satte ett knä i bröstryggen på en handfängslad misstänkt, detta ledde till att personen avled.

Åklagare har nu inlämnat en stämningsansökan där polismannen åtalas för vållande till annans död, vilket Dagens Juridik var först med att rapportera. Händelseförloppet som ligger den åtalade polisen till last emotsägs inte, men att något brott begåtts förnekas.

Filmades av en sopbil

I förundersökningsprotokollet kan läsas att den film som en sopbilskamera spelat in, visar hur poliserna brottas med den misstänkte som låg på en trappavsats. Efter att mannen belagts med handfängsel på ryggen, så sitter polismannen kvar med sitt knä på bröstryggen i cirka fyra minuter innan han reser sig. Under denna tid låg mannen med bröstkorgen mot trappavsatsen med huvudet och nacken hängandes utanför första trappsteget. När den misstänkte vändes i ryggläge insåg poliserna på plats att han slutat andas. Dödsorsaken fastställdes vara hjärtstopp.

Får behålla sitt jobb

Polisens personalansvarsnämnd har i ett yttrande tagit ställning till om den åtalade vid en fällande kommer att förlora sin anställning. De kom fram till att i det fall polisen fälls i enlighet med den inlämnade stämningsansökan, så kommer han att få behålla jobbet.