Polisinsatser på två skolor i Västerås – misstänkta falsklarm

Susanne Nilsson

Två stora polisinsatser har under torsdagen pågått på två olika skolor i Västerås. Insatsstyrkan har varit på plats på den ena skolan, en gymnasieskola, som också inrymdes på polisens inrådan.

Insatserna är nu avslutade, och polisen misstänker att det i båda fallen rört sig om falsklarm.

– Det är extremt allvarligt och kostar enorma summor pengar, säger polisens talesperson Magnus Jansson Klarin till Dagens Nyheter (DN).

Elev larmade om knivskärning

Det första larmet kom från en person som sade sig vara elev på en skola i Västerås och som uppgav att han blivit knivskuren på skolområdet. Samtalet avslutades utan att någon mer information kom fram. Någon knivskuren person hittades inte, och mobiltelefonen som samtalet ringdes ifrån visade sig senare ha blivit stulen tidigare under dagen.

Larm om beväpnad person

Nästa larm kom från en gymnasieskola i staden, där en beväpnad person ska ha setts gå in. Omkring 300 personer, elever och lärare, inrymdes i skolan medan polisen sökte igenom byggnaden. Även insatsstyrkan deltog i sökandet. Någon beväpnad person hittades inte och insatsen avslutades. Elever och lärare har kunnat lämna skolan.

“Enorma resurser som slösas”

Polisen har nu upprättat två anmälningar om falsklarm.

– Vi har haft både hundpatruller, insatsstyrkan och många polispatruller på plats. Sedan har ambulans och räddningstjänst varit redo i närheten. Det är enorma resurser som slösas, säger Magnus Jansson Klarin till DN.