Polishund lämnades ensam i bil utan luftkonditionering – dog av överhettning

Nathalie Wästerlund

En polishund vid Houstons polisdepartement har dött efter att den blivit överhettad i ett polisfordon. Luftkonditioneringen ska ha slutat fungera varefter den fyraåriga polishunden Aron dog av överhettning.

Houstonpolisen säger att deras K-9-fordon är utrustade med ett system som meddelar föraren, ljuder på tutan, rullar ner fordonets fönster och aktiverar kylfläktar om fordonet av någon anledning stängs av. Detta för att hundarna, som ofta behöver lämnas i bilen om de inte är delaktiga i insatsen, ska kunna vistas i fordonen ensamma utan fara.

Av någon anledning fungerade inte detta system i den aktuella polisbilen. Aron upptäcktes efter en stund, vid liv men mycket illa däran, och fördes akut till veterinären. Han avled kort därefter.

”HPD undersöker tragedin för att fastställa vad som gått fel och för att förhindra att detta inträffar i framtiden. Alla HPD-fordon som transporterar K-9 kommer omedelbart att inspekteras av leverantören för att säkerställa att systemen fungerar korrekt”, säger Houstonpolisen i ett uttalande.