Polisens plan för bryta våldsspiralen i Stockholm

Susanne Nilsson

En rad grova våldsbrott, i form av skjutningar och sprängningar, har skett i Stockholmsområdet den senaste tiden. Händelserna har kopplingar till allvarliga konflikter inom kriminella gäng. Ett stort antal personer har gripits och många förundersökningar pågår just nu parallellt.

Nu inleder polisen en särskild händelse som en del i arbetet med att bryta utvecklingen.

– Vi är fast beslutna om att bryta våldsutveckling och ingenting är viktigare än det just nu. I första hand handlar det om att gripa dem som ligger bakom detta både som anstiftare och utförare. Det handlar också om att förhindra att fler brott sker. Det här arbetet kommer att ta tid och är inte enkelt men vår beslutsamhet är stor, säger Mattias Andersson, tf regionpolischef, i ett uttalande på polisens hemsida.

Hårt belastade

Polisen är hårt belastade och jobbar ständigt med att försöka stoppa den pågående våldsspiralen. Att stoppa nyrekrytering till de kriminella gängen är en viktig del i det arbetet.

Hanna Paradis är kommenderingschef i den särskilda händelse som inleddes i Stockholm förra året med anledning av det ökade antalet skjutningar.

– Vi ser att både brottsoffer och förövare är unga och att de blir allt yngre. Det skiljer sig från vad vi sett tidigare och det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande av unga människor. I de förundersökningar vi har efter de senaste grova brotten är hälften av gärningspersonerna under 18 år och 75 procent under 20 år, säger hon i ett uttalande på polisens hemsida.