Polisens plan för att förebygga våld i nära relationer

Nathalie Wästerlund
Foto: Susanne Nilsson

Polisens arbete med att förhindra våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor pågår hela tiden och har nu utvecklats. Ett nationellt arbete har inletts för att öka fokuset på gärningspersonen, detta med syfte att reducera och förebygga det grova och dödliga våldet.

Ett viktigt steg i detta förebyggande arbete är att identifiera och kartlägga så kallade högriskaktörer, alltså individer som har en ökad risk att döda en närstående. Kända riskfaktorer för senare dödligt våld mot en närstående är bland annat missbruk, psykisk ohälsa, självmordstendenser och våld med inslag av strypning. Separation och svartsjuka är de vanligaste utlösande faktorerna när en kvinna dödas av en man hon har en nära relation till. Polisen vill ha fler tillvägagångssätt som fokuserar på gärningspersonerna innan brott begås, istället för att endast agera i efterhand.

Uppstartsskede i kartläggning

– I polisregion Bergslagen befinner vi oss i ett uppstartsskede när det gäller kartläggningen. Exakt hur den ska gå till är inte klart ännu. Vi kommer att använda oss av kunskap som finns inom polisen, men vi kommer också att behöva hjälp av andra samhällsaktörer för att kunna identifiera dessa personer och kunna agera mot dem, säger Lars Wirén, som är polisområdeschef i Örebro och som ansvarar för att polisregion Bergslagen jobbar på ett strukturerat och evidensbaserat sätt mot mäns våld mot kvinnor.

Proaktiva och våldsreducerande åtgärder

Efter att högriskaktörer har identifierats, så är meningen att polisen ska vidta proaktiva och våldsreducerande åtgärder mot dem. Lars Wirén berättar i ett pressmeddelande från polisen att de kommer att öka det polisiära trycket mot dessa individer genom operativa åtgärder som till exempel lagföring, orosanmälningar, kontaktförbud och uppföljning av dessa, men även åtgärder som kan vidtas tillsammans med andra samhällsfunktioner, till exempel motiverande samtal, vård och stöd för gärningspersonen att jobba med sitt destruktiva beteende.

Projekt Kurage

Polisregion Bergslagen jobbar mycket med mäns våld mot kvinnor och arbetar nu för att det ska få en tydligare struktur. Detta kommer sedan att spridas till andra lokalpolisområden.

– I lokalpolisområde Arvika i Värmland jobbar vi med ett projekt som kallas Kurage. Det är ett nära samarbete med kommuner, region och Länsstyrelsen när det gäller våld i nära relation. Vi planerar att sprida arbetssättet till fler lokalpolisområden. I Bergslagen har vi nyligen utbildat personal i en särskild samtalsmetodik som används framgångsrikt i andra regioner för att motivera våldsverkare att upphöra med sitt destruktiva beteende. Vi har också jobbat internt med att få in tips på individer som kan betraktas som högriskaktörer. Det tipsarbetet hoppas vi också kunna nå ut med externt inom en snar framtid, avslutar Lars.