Polisens nya arbetsmetoder möjliggjorde gripandet och fällandet av nazist som begått sexbrott mot barn

Nathalie Wästerlund

Den 5 maj dömdes 21-årige Alexander Andersson för flera fall av sexualbrott mot barn, vilket Nongrata tidigare rapporterat om. I ett pressmeddelande berättar Polisen nu om hur nya arbetsmetoder varit avgörande i förundersökningen.

Alexander är välkänd i nazistkretsar och är självuttalad nazist. När han greps efter att ha låst in två minderåriga flickor under 15 år på ett hotellrum och sedan våldtagit dem under dödshot så visade det sig att han hade många fler brott på sitt samvete.

​​– En stor utmaning var att förundersökningen hela tiden växte. Det kom hela tiden fram fler målsäganden kopplade till förundersökningen. Det var svårt att lyckas identifiera alla målsäganden som senare visade sig finnas runt om i hela landet, säger Vanessa Turan, utredare i polisområde Västmanland, i pressmeddelandet.

Ny lagstiftning underlättade

I Alexanders beslagtagna mobiltelefon hittade man bland annat spår av konversationer med flera barn och ungdomar via Snapchat. En ny lagstiftning som kom i juni 2022 gjorde det möjligt för polisen att genomföra genomsökningar på distans.

– Vi loggade in på kontona och gjorde en kopiering med hjälp av en extern dator. Vi fick ut chattar och kontakter som vi inte hade fått när vi tömde mobiltelefonen. Vi hittade till exempel flera målsäganden på det här sättet, säger Oskar Anderberg, IT-forensiker i polisregion Mitt.

18 000 meddelanden analyserades

Sammanlagt kunde man identifiera 15 målsäganden, alla under 15 år. Detta trots att han själv verkade vara väldigt emot pedofili – “Alla pedofiler förtjänar att dö! Det borde vara dödsstraff på det. Men såklart har vi inte det här i Sverige, för här skyddas pedofilerna av demokratin”, hade han enligt uppgifter skrivit i NMR:s öppna chattgrupp på Telegram. Målsäganden kunde identifieras med hjälp av analys av över 18 000 meddelanden som hittades i Alexanders telefon.

– Materialet var omfattande och behövde bearbetas för att utredningsgruppen skulle kunna sätta sig in i vad som skrivits mellan den misstänkte och andra personer på plattformen Snapchat. Om chattarna sedan innehöll sexuella inslag och det framgick att motparten var minderårig omhändertogs detta och ett identifieringsarbete inleddes, berättar Knut Pennanen, dåvarande analytiker vid lokalpolisområde Västerås.

12 år för otaliga brott

Domen mot Alexander Andersson föll den 5 maj i Västmanlands tingsrätt. Han dömdes till 12 år i fängelse för grov våldtäkt mot barn, försök till grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak.