Polisen vägrade följa domstolarnas beslut – fortsatte försöka hindra Rasmus Paludan

Ricard Aron Nilsson
Foto: Jesper Ahlin Marceta

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter (DN), agerade polisen medvetet mot vad domstolarna beslutat och försökte stoppa Rasmus Paludan från att genomföra sina koranbränningar.

Vid totalt tio tillfällen ändrade domstolarna polisen avslag gällande tillstånd för Rasmus Paludan att hålla allmänna sammankomster. Men Polisen har ändå i flera fall valt att bortse från vad domstolarna beslutat.

Polis pressades av politiker

Den tidigare S-regeringen och den nu styrande M-regeringen, har enligt uppgifter till DN, utövat påtryckningar för att stoppa Paludans koranbränningar. Detta har bottnat i bråken med Turkiet om Sveriges Natomedlemsansökan.

Även olika muslimska gruppers ilska mot Paludan har inverkat på Polisens val att kringgå domstolarnas beslut.

– Det är just i sådana här lägen när trycket är hårt och det blåser politiska vindar som vi ska hålla hårt i lagboken. Men det gjorde vi inte, säger en källa till DN.

Tillbakavisar kritiken

Utrikesminister Tobias Billström (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver i ett mejl till DN att Polisen självständigt gjort sin bedömning. Före detta justitieminister Morgan Johansson (S) säger också att några påtryckningar inte har skett.

Nongrata har sökt polis och politiker för en kommentar.