Polisen samordnar arbetet mot organiserad brottslighet

Susanne Nilsson
Rikspolischef Anders Thornberg.

Polismyndigheten har en pågående samordnad nationell operation där man arbetar mot den organiserade brottsligheten och grova våldsbrott. Det meddelar polisen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Den pågående konflikten mellan olika kriminella gäng har eskalerat under den senaste tiden. Det gäller framför allt i Stockholm, men kopplingar finns också till gäng i andra delar av Sverige och även andra länder.

Polisen gör kraftansträngning

Polisen gör nu en stor ansträngning för att komma åt och lagföra kriminella personer.

– Den organiserade grova brottsligheten har nått en omfattning vi tidigare inte sett, och vi ser att det finns kopplingar mellan kriminella i de olika polisregionerna. Hela svensk polis arbetar därför offensivt och gemensamt, tillsammans med andra myndigheter inom Sverige, men även med andra länders myndigheter, säger rikspolischef Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Fokus på ledarindivider

I den pågående insatsen fokuserar polisen på att komma åt de personer som befinner sig i ledarskiktet i de kriminella grupperingarna.

– Vi arbetar med full kraft i alla polisregioner för att lagföra dessa individer, genom att använda alla metoder vi har tillgång till, vi arbetar också parallellt med att komma åt deras ekonomi, då brottsvinsterna ofta är drivande i konflikterna, säger Hampus Nygårds, biträdande chef på Noa, i pressmeddelandet.