Polisen använder sig av nya profileringstekniker för att fälla seriebrottslingar

Nathalie Wästerlund

Flera olika brottsserier utreds just nu i polisregion Mitt, där man misstänker att en och samma gärningsperson kan ligga bakom brotten. För att underlätta i jakten på gärningspersonerna använder sig polisen av geografisk profilering.

Brottsserierna har inträffat i flera delar av regionen. I Uppsala har 25 motorstölder inträffat under en kort tid, och i andra städer har bland annat flera fyrhjulingar stulits. Region Mitt arbetar även med de många sexuella ofredanden som anmälts i Uppsala den senaste tiden.

Polisen misstänker seriebrottsling

– Vi är ganska säkra på att det i många av dessa fall är samma gärningsperson. Sedan tror vi, utifrån tillvägagångssätt, att det kan vara flera gärningspersoner kopplade till olika brottsserier. Till exempel hade vi ett fall nyligen med en man som ska ha sexuellt ofredat barn, i andra fall har det varit mot vuxna, och vi har haft flera liknande ärenden riktat mot just barn. Just i detta fallet kunde en man gripas som nu också är häktad misstänkt för sexuellt ofredande, berättar Conny Kjellberg, polisinspektör och regional brottssamordnare vid region Mitt, i ett pressmeddelande.

Profileringsexpert har kallats in

Polisen tror att internationella brottsnätverk kan ligga bakom flera av stölderna. Conny berättar att de har anledning att tro att stöldgodset förs vidare ut ur landet efter att det stulits, men att det samtidigt finns lokala utförare. För att identifiera att det faktiskt handlar om en serie av brott som begås av samma gärningsman och att det inte rör sig om enskilda stölder så har Polisen flera tekniker. De analyserar tillvägagångssätt, eventuella vittnesuppgifter och signalement, använder sig av spårsäkring och geografisk profilering.

– Vi jobbar med något som kallas geografisk profilering vilket kortfattat innebär att polisen, utifrån adresserna där samtliga stölder har skett, kan leda fram till ett prioriterat område som gärningspersonen kan tänkas utgå ifrån, säger Conny Kjellberg. Inget gripande har ännu gjorts, men flera intressanta misstänkta personer har kontrollerats. För ytterligare hjälp med profileringen har regionen tagit hjälp av en expert inom just profilering vid NOA.