Polisen använder 112-appen för att stoppa grova våldsbrott 

Susanne Nilsson

Polisen gör ett försök att använda sig av 112-appen för att informera om och stoppa grova våldsbrott. Information om händelser i ens närområde samt bilder på misstänkta gärningspersoner är exempel på vad som kommer att skickas ut via appen.

Från och med denna veckan får användare av appen över hela Sverige meddelanden om till exempel explosioner i närområdet. Snart kommer man utöka användandet med att exempelvis skicka ut efterlysningar av misstänkta gärningspersoner i appen.

Göteborgare fick notiser om explosion

Under natten mot fredagen inträffade en explosion i Vasastaden i Göteborg. 1000 användare av 112-appen fick information om händelsen genom ett meddelande i appen. Det var första gången som appen användes på det sättet i Göteborg, men i Stockholm har alla som använder appen redan tillgång till alla funktioner. 

Fler notiser från polisen kommer inom kort i appen

Inom kort kommer det att komma fler notiser från polisen via appen.

– Det kan vara foton på gärningspersoner som vi efterlyser, eller brottsförebyggande information, eller trygghetsskapande information efter en explosion eller en skjutning, säger Peter Allheim vid polisens Nationella operativa avdelningen (Noa) till SVT.

Försöket med att använda appen för brottsförebyggande information kommer att pågå och utvärderas i några veckor. Faller det väl ut kommer funktionen sedan att införas i alla polisregioner i Sverige.