Polis utredde fall vid sidan av – varnas av personalansvarsnämnden

Nathalie Wästerlund

Efter att en stöld skett i en simhall i Stockholm så inleddes en förundersökning. Ärendet lades dock snabbt ner, men en polisman bestämde sig då för att ta saken i egna händer. Detta rapporterar Dagens Juridik (DJ).

Polismannen kontaktade ägaren av simhallen en tid efter att stölden skett och fick veta att det fanns övervakningsfilmer från den aktuella dagen. Han försökte då ta kontakt med utredaren som ansvarade för fallet, men lyckades inte då denne var på semester.

När polisen tittade på materialet från övervakningskamerorna så kände han igen mannen som fångats på film. Eftersom han enligt DJ ville “ordna upp ärendet så bra och smidigt som möjligt”, så kontaktade han personen i fråga. Han ringde då upp honom och sade åt honom att återvända med stöldgodset. Detta ska ha varit innan han fick information om att förundersökningen lagts ned.

Nu har polisens personalansvarsnämnd slagit fast att polisens kontakt med den misstänkte innebar att han delgivit denne misstanke utan att informera om rättigheter eller själv dokumenterat detta. Trots att polismannen hade goda intentioner så anses han ha brustit i en rad olika aspekter, och har därför blivit varnad.