Polis skrek horunge – förundersökningen lades ned

Susanne Nilsson

En 17-årig kille som misstänktes för narkotikabrott blev kallad “horunge” av en polisman som jagade honom. Nu har förundersökningen gällande tjänstefel lagts ned.

Det var på kvällen den 24 september i år som 17-åringen sprang från polisen då de skulle kontrollera honom och en annan person på en plats i Malmö. Händelsen filmades av en privatperson och filmen lades ut på sociala medier.

Förundersökningen lades ned

17-åringens pappa fick av en slump se filmklippet där polismannen hörs skrika 

“Ta han! Ta horungen! Där! Där!” Han tyckte sig känna igen killen som jagades av polisen, och sonen bekräftade att det var han på filmen. Pappan gjorde därefter en polisanmälan. En förundersökning inleddes av åklagare, men nu har den alltså lagts ned, med motiveringen att polisens uttalande inte anses ha syftat till att kränka 17-åringens självkänsla.

Uttryckte sig olyckligt

Polisområdeschefen Mattias Sigfridsson har tidigare sagt till Aftonbladet att han anser att polisen uttryckt sig olyckligt.

– Det råder ingen tvekan om att det är ytterst olämpligt att uttrycka sig på det här sättet och det skadar vårt förtroende.

Vidare sade han att det trots detta inte finns några tveksamheter kring polismannens lämplighet, eller något annat att anmärka på kring honom.