Polis sköt ihjäl svart kvinna i hennes eget hem – kände sig “hotad av hennes närvaro”

Nathalie Wästerlund
Foto: Tarrant County Jail

För drygt tre år sedan blev en svart kvinna ihjälskjuten av en vit polisman i sitt hem i Texas. Polismannens anledning till att ha avlossat skotten var att han fann det hotfullt att kvinnan befann sig i sitt eget hus. Nu inleds rättegången.

I oktober 2019 kallades polisen till ett bostadsområde i Fort Worth, en ort i delstaten Texas i USA. De skulle utföra en så kallad “welfare check”, alltså kontrollera att allt stod rätt till i bostaden. Anledningen var att en granne hade ringt in och uttryckt oro för att ytterdörren hos en kvinna i området stod öppen, och klockan var runt halv tre på natten.

Sköt in genom fönstret

Väl på plats såg polisen kvinnan stå innanför fönstret i sitt vardagsrum. En av polismännen, Aaron Dean, då 35 år gammal, ropade att hon skulle räcka upp händerna, och avlossade sedan sitt tjänstevapen. Kulan gick igenom fönstret och träffade kvinnan, som identifierats av Fox News som Atatiana Jefferson, 28.

Åttaårig pojke i huset

Väl i huset påträffades Jefferson, som avled av skottskadorna, och ett skjutvapen. I huset fanns även hennes åttaårige brorson, som senare berättade att hans moster hade tagit fram sitt vapen efter att hon hört misstänkta ljud kring huset. Filmer från polisens kroppskamera släpptes efter att händelsen uppmärksammats, och de visade att Dean aldrig identifierat sig som polis.

Video från polisens kroppskamera talar emot honom

Filmen från kroppskameran visar också hur Dean går igenom en grind på baksidan av huset, där han ropar åt Jefferson att hon ska visa sina händer. Det hinner bara gå någon sekund innan han avlossar ett skott, vilket inte gav henne en chans att överhuvudtaget reagera.

Säger sig vara oskyldig

Två dagar efter mordet på Atatiana Jefferson åtalades Aaron Dean, misstänkt för mordet. Han sade själv att han var oskyldig, och att han inte gjort något fel som avlossat sitt tjänstevapen eftersom han uppfattat Jeffersons närvaro som ett hot, trots att det inte finns några bevis för att han visste att hon hade en pistol. Han har inte suttit häktad under väntan på rättegång, utan betalade en borgenssumma på 200 000 dollar. Rättegången har skjutits upp flertalet gånger, men är nu beräknad till att inledas under veckan.

Försvarsadvokaten avlidit

När valet av jury skulle börja i förra veckan så avled Deans försvarsadvokat. Men distriktsdomaren beslutade att rättegången mot den nu 38-årige polismannen skulle äga rum ändå, eftersom den redan skjutits upp flera gånger.