Polis livshotande skadad efter ingripande i Jönköping – gärningsmannen skottskadad

Susanne Nilsson
Foto: Ricard Aron Nilsson

En polis fick på söndagen livshotande skador när han attackerades av en person som skulle kontrolleras i Jönköping. Hans skador ska enligt uppgift ha orsakats av ett stickvapen.

Polisen hade fått in larm om en man som skrek i en bostad, och när en patrull kom till platsen hade mannen lämnat bostaden och tagit sig till ett skogsområde i närheten. När poliserna kom dit uppstod ett tumult och mannen attackerade en av poliserna med ett stickvapen. Den andra polisen avlossade sitt tjänstevapen och gärningsmannen träffades av ett skott.

”Väldigt allvarlig situation”

Polismannen som attackerades vårdas på sjukhus med livshotande skador.

– Det här är en väldigt allvarlig situation och vi är många som känner oss påverkade av vad som har hänt. Det är en kollega som kämpar för sitt liv efter att ha blivit attackerad när han utför sitt samhällsviktiga arbete. Krisstöd ges nu samtidigt som vi också lägger stor vikt vid att förundersökningen ska ske på ett bra sätt, säger Kristoffer Axell, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden, i ett pressmeddelande.

Mordförsök och grovt vapenbrott

Även gärningsmannen vårdas på sjukhus då han ådrog sig skottskador. Hans skador beskrivs som allvarliga och han har ännu inte kunnat förhöras. En förundersökning gällande mordförsök och grovt vapenbrott har inletts, den senare rubriceringen på grund av att gärningsmannen ska ha haft ytterligare ett vapen på sig förutom stickvapnet.