Polis drivande vid olaglig nedsågning av träd – kan få sparken

Susanne Nilsson

En polis, hans fru och tre av deras grannar ville ha ett antal träd nedsågade då de tyckte att träden skymde utsikten mot vattnet från deras bostäder i Vaxholm. De bad därför sin bostadsrättsförenings styrelse om lov att ta ner träden. Styrelsen kunde dock inte ge tillstånd till detta, då träden stod på kommunens mark.

En dag i oktober 2020 upptäcktes det plötsligt att elva träd hade sågats ner. Flera anonyma tips om vem som kunde ha gjort detta kom in till kommunen, som polisanmälde händelsen.

Fotograferades av granne

Under utredningen visade det sig att en granne hade fotograferat polisen, hans fru och de övriga tre misstänkta då de fällde träden med motorsåg och sedan fraktade bort dem. Polismannen ska, enligt flera av de anonyma tipsen, ha varit drivande vid händelsen. Detta har även polisens utredning kommit fram till.

Kommunens expert säger till Dagens Juridik att avverkningen har ”utgjort stor skada och att avverkningen väsentligt försämrat livsvillkoren för djur och växtarter på fastigheten”.

Nekar till brott

De fem misstänkta åtalas nu för skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Samtliga nekar till brott, och några hävdar att de inte alls varit delaktiga vid avverkningen.  Polismannen säger att hans bestämda uppfattning var att de hade fått tillstånd att ta ner träden efter att ha pratat om det på områdets städdag veckan innan.

– Jag har snart 40 års prickfri tjänst som polis och skulle aldrig finnas i min fantasi att hitta på en sådan grej, säger han enligt Dagens Juridik.

Rättegången mot de fem misstänkta trädfällarna inleds i november, och bilderna som togs av ett vittne vid trädfällningen utgör en stor och viktig del av åklagarens bevisning mot de åtalade.

Enligt polisens egen personalansvarsnämnd kommer den åtalade polisen troligen att avskedas från sin tjänst om han döms.