Polis avfyrade tjänstevapen på hotellrum – straffas med fem dagars löneavdrag

Nathalie Wästerlund
När polisen skulle plocka isär sitt vapen på hotellrummet så råkade hon avlossa det.

Efter att flera våldsbrott inträffat på mycket kort tid i Nyköping pågår ett intensivt arbete hos polisen. Två skjutningar och en sprängning har skett på bara fyra dagar, och trots flera vittnen har inga gärningspersoner gripits. “Vi jobbar nu med full styrka för att utreda brotten och förebygga att något liknande sker igen”, säger polisen.

I söndags, den 27 augusti, inträffade en skottlossning i centrala Nyköping. En person fördes till sjukhus med relativt lindriga skottskador. En förundersökning om försök till mord har inletts. Två dagar senare var det dags igen. Då hittades en skottskadad man i 30-årsåldern inomhus i ett flerfamiljshus. Även han fördes till sjukhus med lindrigare skador, och polisen utreder händelsen som försök till mord. Under torsdagen, den 31 augusti, inträffade en sprängning vid en entrédörr till ett flerfamiljshus. Detonationen orsakade inga personskador, men dörr och fönster förstördes. Händelsen utreds som försök till mord samt allmänfarlig ödeläggelse.

“En fruktansvärd känsla”

Vapnet var nytt och hon hade bara någon vecka innan gått en utbildning i handhavande av det. Till skillnad från hennes gamla tjänstevapen behövde det nya blindavfyras för att kunna tas isär. När hon gjorde detta så brann vapnet oavsiktligt av. Ingen träffades eller kom till skada, men kvinnan beskriver i förhör hur det var “en fruktansvärd känsla” att ha råkat avfyra sitt vapen på ett hotellrum. Hon har mått mycket dåligt av händelsen.

25 procents löneavdrag

Kvinnan straffas nu med en disciplinpåföljd, eftersom polisens personalansvarsnämnd menar att ”eftersom det inte har funnits någon särskilt anordnad plats för vapenhantering har det ålegat henne att iaktta särskild försiktighet för att undvika vådaskott”. Händelsen har tidigare tagits upp i Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare, men förundersökningen lades då ned uppgifterna i ärendet inte anses ge anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Kvinnan får 25 procents löneavdrag i fem dagar.