Polis åtalas – misshandlade 15-åring och tvingade honom klä av sig

Susanne Nilsson

Tre 15-åriga pojkar hade varit ute och ätit middag på en restaurang i Stockholm, för att fira att en av dem fyllde 15 den dagen. På väg mot bussen hem hoppade tre svartklädda män ut ur en bil och stoppade dem.

En av pojkarna misshandlades och en annan tvingades klä av sig naken på gatan av männen, som visade sig vara civilpoliser. Nu åtalas en av dem för misshandel.

Blev påhoppade av svartklädda män

De tre pojkarna fick efter sin middag bråttom för att hinna med bussen. De sprang för att inte missa den, då de inte ville missa tiden deras föräldrar sagt att de skulle vara hemma. När en bil körde upp bredvid dem och de svartklädda männen hoppade ut ur den trodde pojkarna att de skulle bli rånade eller kidnappade. Männen hoppade på pojkarna, och en av dem fick en spark i magen. Pojkarna visste ännu inte att männen var civilpoliser då de ännu inte ska ha identifierat sig som sådana.

Tvingades klä av sig naken

15-åringarna blev sedan fasthållna på marken, och en av dem tvingas klä av sig sina kläder. Han har i förhör berättat följande, enligt Dagens Juridik:

– Dom frågade mig om jag kunde ta av mig byxorna, de skulle kolla igenom. Och ja… då fick jag ta av mig byxorna. Och sedan efter så fick jag ta av mig jackan och tröjan och sedan efteråt fick jag ta av mig kalsongerna och t-shirt och dom, dom kollade igenom mig, alltså mitt i gatan. Vi stod mitt i gatan där och dom kollade igenom mina kläder och sånt där och då fick jag ta isär mina skinkor och sedan fick jag ta, lyfta på min pung, för att de ville kolla igenom noga.

– Det var obehagligt, för att det var massa människor som gick förbi och dom skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken.

– Ja, var, jag var ganska rädd, jag var skakig och samtidigt, jag grät lite.

Fick uppsöka sjukhus

Efter detta ska poliserna ha förstått att pojkarna de gripit var helt oskyldiga, varpå de skjutsade hem dem till sina föräldrar. När pojkarna sedan berättade för föräldrarna vad som hänt gjordes en anmälan mot poliserna. Pojkarna har berättat att de efter händelsen fått bland annat mardrömmar, huvudvärk och sömnsvårigheter, och den pojke som blev sparkad i magen fick uppsöka sjukhus efter händelsen då han hade ont i magen och kräktes mycket.

Våldsanvändning

Poliserna har lämnat sina förklaringar till händelsen i förhör. De ska under den aktuella kvällen ha fått larm om en misshandel på Sveavägen och sedan fått syn på de tre springande pojkarna, som de tyckte betedde sig lite märkligt. Därför hoppade en av de civilklädda poliserna ut ur bilen och följde efter pojkarna till fots. Han har hävdat att han identifierade sig som polis och lade handen på en av pojkarna för att stoppa honom, men att pojken slet sig och sprang. Polisen medger att det därefter blev “en våldsanvändning”.

“Väldigt olyckligt”

Polismannen sade vidare att pojkarna inte var misstänkta för något brott och att det är “väldigt olyckligt” att en av dem tvingades klä av sig och lyfta på sitt könsorgan på gatan. En av de andra poliserna vittnade om att pojkarna inte på något sätt var kaxiga eller betedde sig dumt på något sätt vid händelsen.

Åtalades för misshandel och tjänstefel

En av polismännen åtalades för misshandel eftersom han knäade en av pojkarna i magen, och för tjänstefel för att han kroppsbesiktigat en av pojkarna utan laglig grund. Tjänstefelet består även i att han lät besiktningen äga rum på allmän plats och att han inte upprättade protokoll över kroppsbesiktningen efteråt. Polismannen nekar till misshandel, och har i förhör sagt att han inte haft något uppsåt att knäa eller slå någon.

De andra poliserna ska enligt utredningen inte ha gjort något fel vid händelsen. Enligt dem själva såg de inte vad deras kollega gjorde.

Letade efter vapen

På frågan om kroppsbesiktningen, och om det stämmer att pojken fick ta av sig alla kläder, lyfta på sin pung och sära på skinkorna, svarar polisen “säger han det, så gör det väl det”. Polisens förklaring till detta var att han gjorde en kroppsvisitation i syfte att leta efter vapen. En kroppsvisitation är dock inte samma sak som en kroppsbesiktning.

Polisens personalansvarsnämnd ska enligt Dagens Juridik ha beslutat att polismannen inte får behålla sitt arbete om han döms för misshandel som inte är ringa. Skulle han dömas för ringa misshandel och/eller tjänstefel får han dock behålla sin tjänst.

Rättegången kommer att inledas i mitten av februari nästa år.