Polis åtalas för vapenbrott –  förnyade inte sin vapenlicens i tid

Nathalie Wästerlund

En polisman åtalas nu för vapenbrott och brott mot vapenlagen efter att inte ha förnyat sin vapenlicens i tid. “Jag förnekar självklart brott. Jag har inte haft något uppsåt eller på något sätt varit oaktsam i hanteringen av vapnet eller ammunitionen”, säger han i förhör.

Polismannen har haft en tidsbegränsad licens för pistolen. Enligt uppgifter från myndighetens vapenhandläggare hade han, trots att han blivit påmind om att tillståndet snart skulle löpa ut, inte förnyat sin licens, vilket innebar att han innehade vapnet utan tillstånd.

“Helt säker” att licensen gällde

Mannen uppgav i förhör att han haft vapnet för olika former av sportskytte. Det var dock ett intresse som hade falnat på sistone och han funderade därför på att göra sig av med det. Han sade också att han var “helt säker” på att han hade ytterligare sex månader kvar av sin licens. Trots att vapenhandläggaren säger att påminnelser skickats ut så hävdar mannen att han inte fått ta del av dessa. Det förklarar han med att han flyttat till sin nya adress en tid innan han sedan kom att ändra sin folkbokföringsadress.

Förnekar brott

Nu åtalas han för vapenbrott och brott mot vapenlagen för att ha innehaft pistolen utan giltig licens samt för att ha innehaft ammunition till samma pistol. Han har valt att inte anlita någon försvarare och nekar till brott.

”Jag förnekar självklart brott. Jag har inte haft något uppsåt eller på något sätt varit oaktsam i hanteringen av vapnet eller ammunitionen”, säger han i slutförhöret.