Pojken hittades mördad i en kartong vid vägkanten – identiteten fastställd efter 65 år

Nathalie Wästerlund
Foto: Privat respektive Philadelphia Police Department

På 50-talet hittades en liten pojkes sargade kropp hittades i en låda vid vägkanten i Philadelphia, USA. Han har blivit känd som “Pojken i lådan”, då hans identitet aldrig kunnat fastställas – förrän nu, 65 år senare.

Fallet är ett av USAs längsta “cold case”, alltså ett kallt fall, och trots upprepade försök att identifiera honom genom åren så har man aldrig lyckats. Men med hjälp av ytterligare DNA-test och ihärdigt polisarbete så har man äntligen kunnat fastställa att pojken hette Joseph Augustus Zarelli. Han föddes den 13 januari 1953, och blev bara fyra år gammal.

Lämnad åt sitt öde

Trots tecken på bra hygien, som fina tänder och vältrimmade naglar, så var pojkens kropp inte i gott skick. Han hade blåmärken och skador som visade på att han fått utstå grovt våld innan han blivit lämnad åt sitt öde, insvept i en filt i en kartong vid vägkanten.

Inte längre “pojken i lådan”

– Nu är vår pojke inte längre den där ”pojken i lådan.” Han har ett namn, och jag har fostrats till att tro att när du säger en persons namn högt, så finns hans ande fortfarande hos oss, sade Bill Fleisher vid Vidocq Society, en volontärorganisation som hjälper polisen i arbetet med kalla fall. Detta enligt NBC.

Gravstenen graveras om

Josephs gravsten kommer nu att ändras. Texten “America’s Unknown Child” kommer att tas bort och ersättas med pojkens fulla namn. Men trots att hans identitet fastställts så har man fortfarande ingen misstänkt gärningsperson – det är nämligen tydligt att Joseph blivit mördad. Jakten på mördaren kommer att fortsätta pågå.