Pink Floyd skänker sex miljoner till Ukraina – vill uttrycka sitt stöd

Nathalie Wästerlund
Foto: TimDuncan - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3919249

Det brittiska rockbandet Pink Floyd har nu gått ut med att de samlat in sex miljoner svenska kronor till Ukraina, enligt NME. Detta med hjälp av deras senaste singel “Hey Hey Rise Up”, som var deras första nya låt på nästan tre decennier.

Bandmedlemmen David Gilmour, som har familj från Ukraina, har sagt i ett uttalande att singeln spelades in i april som en uppvisning av solidaritet gentemot de som kämpar mot Rysslands invasion. Han såg även till att stoppa bandets musik från att spelas i Ryssland och Belarus strax efter att invasionen ägde rum.

Vill höja moralen och uttrycka stöd för Ukraina

“Vi vill samla in pengar till humanitära välgörenhetsorganisationer och höja moralen. Vi vill uttrycka vårt stöd för Ukraina och på det sättet visa att större delen av världen tycker att det är helt fel av en supermakt att invadera det självständiga demokratiska land som Ukraina har blivit”, förklarade Gilmour vidare om sina ambitioner för den nya singeln.

Bidrog med pengar ur egen ficka

Singeln drog in runt fem och en halv miljon kronor från försäljning och streamingintäkter. Resterande pengar bidrog Gilmour tillsammans med bandmedlemmen Nick Mason med. Pengarna kommer fördelas mellan fem olika ukrainska hjälporganisationer.