Person avled i polisbil efter ingripande – rubriceras som vållande till annans död

Nathalie Wästerlund

En person avled i en polisbil under söndagskvällen efter att ett beslut fattats om att denne skulle transporteras till en sjukvårdsinrättning. Fallet utreds nu av Särskilda åklagarkammaren.

Vid halv tio på söndagskvällen larmades polis till en adress i Strängnäs med anledning av en utåtagerande person. När polis och ambulans var på plats fattades det beslut om att personen ifråga skulle transporteras i polisbilen till en sjukvårdsinrättning.

Men under färdens gång tappade personen av okänt skäl medvetandet. I ett pressmeddelande på polisens hemsida uppger de att hjärt- och lungräddning påbörjades direkt, men att personens liv inte gick att rädda. Polisen är väldigt förtegna kring händelseförloppet.

– Jag kan konstatera att hjärt- och lungräddning påbörjades omedelbart när det uppmärksammades att personen förlorat medvetandet. Närmare detaljer vill jag inte lämna, sade Mattias Forssten, polisområdeschef i Sörmland, till SVT Sörmland.

Ärendet har rutinmässigt anmälts till Särskilda åklagarkammaren. Rubriceringen är vållande till annans död, men Forssten understryker i SVT:s artikel att det inte finns någon brottsmisstanke mot någon av de poliser som befann sig på platsen när dödsfallet skedde.

Särskilda åklagarkammaren kommer att utreda ärendet vidare. Närmast anhöriga till den avlidna personen är underrättade.