Pedofiler fick anonym terapi genom stor studie – lyckat resultat

Susanne Nilsson
Christoffer Rahm vid Karolinska Institutet. Foto: Christopher Hunt

Forskare vid Karolinska universitetet har gjort en studie av pedofiler och erbjudit dem KBT-terapi. Genom att använda sig av Darknet kunde forskarna dels nå fram till en grupp som är svårnådd, och dels garantera total anonymitet för deltagarna.

Resultatet ses som lyckat då studiedeltagarna efter terapin tittade mycket mindre på barnpornografi.

Positiv respons

På Darknet, en krypterad del av internet, finns forum som används av pedofiler. Personerna som gjorde studien lade ut länkar till sin studie på dessa forum, och responsen blev positiv. Över 5000 personer har via länkarna på Darknet besökt forskarnas hemsida. Av dessa antogs 160 stycken till studien. Deltagarna var enbart män, huvudsakligen från europa och nordamerika. Nästan hälften är unga, mellan 18 och 29 år. På grund av den totala anonymiteten bygger alla fakta kring deltagarna samt de svar de gett under behandlingen på deras egna uppgifter.

Fick idén från patient

Studien leddes av chefsöverläkare Christoffer Rahm, som fick idén från en före detta patient.

– Han sa ”vänta inte på att vi söker vård själva. Sök upp oss i stället!”. Då tänkte jag att vi i alla fall borde försöka närma oss hjärtat av den här mörka industrin, säger han till DN.

Kunnat nå människor som de aldrig annars känt till

Studiens rapportförfattare är Johanna Lätth, doktorand i psykologi vid Karolinska institutet och anställd som expert på sexualbrott inom kriminalvården i Göteborg. Hon säger till DN att forskarna, genom att använda sig av Darknet och anonymitet, kunnat nå människor som annars aldrig hade kommit till deras kännedom.

– De har till och med kunnat vara kvar på ”Darknet” under studien, och inte behövt uppge vare sig en ip-adress, eller mejladress.

Utmanande

Hon säger också att det har varit utmanande för henne och övriga forskare att under studien behöva se material som dokumenterar övergrepp.

– Det är svårt att ta in hur omfattande det här problemet är, hur många bilder och filmer som faktiskt delas där ute varenda dag. Men vi måste göra det. Det är vårt ansvar att se vad som faktiskt händer de här barnen.