Par vräks – grillar grannarnas sopor på gården

Susanne Nilsson
Foto: Johan Wingborg (domstolsbyggnaden)

Ett par i Värmland har sagts upp från den hyresrätt de bott i sedan 2015. Enligt den kommunala hyresvärden orsakar paret störningar, bland annat genom att rota bland grannarnas sopor efter matrester som de sedan grillar på gården. 

Paret eldar med pinnar, ved och brännbara sopor och den illaluktande röken kommer in i bostäder runt omkring. De ska även ha setts ta in en klotgrill med brinnande skräp i sin lägenhet, något som gör att grannarna oroar sig för att en brand ska bryta ut i huset.

Betalar inte hyran

Paret har inte betalat sin hyra sedan i maj och deras hyresskuld är nu uppe i en skuld på 45 000 kronor. Dessutom har elen i lägenheten stängts av, vilket gör att hyresvärden oroar sig för att de ska fortsätta att laga mat över öppen eld inomhus i vinter.

Försökt hjälpa

En representant från hyresvärden berättar för Hem & Hyra att de försökt prata med paret och hitta en lösning. Grannar har försökt hjälpa till genom att köpa matkassar till paret, men de vill inte ta emot hjälpen. Även kommunen har varit inblandad.

Utger sig för att vara diplomater

Paret har uppgett att de inte behöver betala hyran eftersom de är diplomater.

– Det stämmer. De hävdar att de har immunitet och anser att myndigheterna behandlar dem fel, säger hyresvärdens representant till Hem & Hyra.

Hyresvärden ser ingen annan utväg än att vräka paret, och har nu vänt sig till hyresnämnden för hjälp.