Par döms för blåljussabotage – prejade polisbil av vägen med 12 ton tung hjullastare

Nathalie Wästerlund
Foto: Ricard Aron Nilsson

Ett par döms nu för bland annat grovt blåljussabotage efter att ha prejat en polisbil med en 12 ton tung hjullastare, stängt in polisen på en gårdsplan och ha framkallat fara för polisens liv. De döms till två års fängelse respektive samhällstjänst.

Det hela utspelade sig i början av mars i år när polisen höll en trafikkontroll i Luleå. En man stannade inte trots att polisen signalerade åt honom att göra just detta, varefter en polisbil började följa efter fordonet. Föraren ökade dock hastigheten och en biljakt på över 200 km/h inleddes. Polisen misstänkte att den som körde flyktbilen var den registrerade ägarens son, vilket skulle visa sig stämma. Bilägaren hade tidigare dömts för upprepade fall av olika trafikbrott.

Prejade polisbilen av vägen

Under biljaktens gång körde plötsligt en hjullastare ut framför en av polisbilarna och tvingade dem att tvärbromsa och väja. Den fastnade då i en snödriva och kunde inte köra vidare. Hjullastaren körde sedan vidare på vägen i samma riktning som den jagade bilen. Den som körde hjullastaren var den åtalade mannen, pappan till personbilsföraren. En annan polispatrull kunde kort senare köra ikapp hjullastaren och gripa honom.

Hustrun blockade utfarten

När den prejade polisbilen tagit sig upp ur snödrivan så körde de vidare i jakt på personbilen. De körde in på en gård där en polishelikopter tipsat dem om en misstänkt snöskoter, men det visade sig vara fel gård. När de skulle vända och återuppta jakten på föraren hade en bil ställt sig i vägen och blockerat utfarten. Det skulle visa sig vara frun till den åtalade mannen som kört hjullastaren – och hon vägrade att flytta på sin bil. Först när ytterligare en patrull kommit till platsen lyckades man få henne att flytta på bilen.

Flera års fängelse

Bevisningen räckte för att mannen skulle dömas för grovt blåljussabotage. Han döms även för försök till grovt våld mot tjänsteman, efter att ha prejat ned polisbilen från vägen, och grov vårdslöshet i trafik till totalt två års fängelse, något som hovrätten nu fastställt. Hans hustru dömdes i tingsrätten till två månader i fängelse, men hovrätten omvandlar nu detta till villkorlig dom förenat med föreskrift om 50 timmars samhällstjänst.