Paolo Roberto: Varför tillåter vi skinny shaming men samtidigt hyllar övervikt?

Paolo Roberto

”Du är fin som du är” och ”det är inte farligt att vara överviktig bara du tränar” är två exempel på skitsnack som fitness influencers ibland spyr ur sig.

Om du själv är fet ska du inte lyssna på folk som försöker få dig att tro att det är normalt. Du lider faktiskt av ett medicinskt tillstånd som kan leda till stora negativa hälsoeffekter för dig.

Övervikt är en oberoende riskfaktor och det finns flertalet riskfaktorer för en mängd olika sjukdomar. Normalviktiga män, oavsett aktivitetsnivå, har lägre risk för att dö i förtid även om man jämför med de som tränar mycket men samtidigt är kraftigt överviktiga.

Självklart är det bättre att träna än att inte träna, oavsett övervikt eller inte, men fördelarna av god kondition minskar ju mer övervikt du har.

I en stor studie från Umeå universitet, som tittade på 1,3 miljoner svenska män, såg forskarna att det inte märktes någon som helst effekt av god kondition bland de som var mest överviktiga.

Problemet med att försöka få ut den här informationen är att man inte vill syssla med ”fat shaming” eftersom det bara ger motsatt effekt. Du behöver aldrig säga till någon att den är överviktig. Personen i fråga vet garanterat redan om det.

Att påpeka det riskerar bara att skapa ångest som kan leda till mer ätande. Det skulle däremot vara bra om media kunde sluta normalisera något som är så farligt som just övervikt, på samma sätt som vi en gång i tiden slutade använda leende cigarettrökande cowboys i reklamsyfte.

Visst kanske folk som är ohälsosamt överviktiga vill se bilder på folk som liknar dem, men hur är det då med smala modeller? Det råder ju bred konsensus om att dessa inte ska få förekomma i reklam då det kan kommunicera ett icke-hälsosamt ideal. När ska vi börja tänka så om övervikt?

Låt inte influencers lura dig. Du är inte fin för att du är överviktig. Övervikt har inget med din finhet eller människovärde att göra. Det är bara ett stadie som du kan ta dig ur om du bestämmer dig för det.

Jag har försökt att vidröra detta ämne utan att kränka någon men i världens mest lättkränkta land är ju det i princip omöjligt.

Så varsågod, diskutera i små grupper.

Paolo Roberto är före detta elitidrottare, PT och en av Sveriges mest sålda träningsboksförfattare. Han skriver krönikor och gör poddar för Nongrata.