Paludan portas från Storbritannien – “han är en farlig man som inte bör släppas in”

Susanne Nilsson
Rasmus Paludan är inte välkommen till Rasmus Paludan är inte välkommen till Storbritannien. Foto: Jesper Ahlin Marceta. Foto: Jesper Ahlin Marceta

Högerextrema Rasmus Paludan bannas av Storbritannien och nekas inresa i landet efter att han hotat att bränna en koran i Wakefield. Det rapporterar BBC.

Storbritanniens försvarsminister Tom Tugendhat säger enligt BBC att Paludan satts upp på en “watchlist”. I beslutet om inreseförbud hänvisar man bland annat till händelserna i Stockholm förra året då Paludan brände en koran utanför Turkiska ambassaden. Handlingen ledde till våldsamma protester och fick negativa konsekvenser för Sveriges pågående Nato-process.

Elever stängdes av efter koranskändning

Diskussionen kring Paludan uppstod i Storbritannien efter att fyra elever på en skola i Wakefield nyligen blev avstängda på grund av att de skadat en koran. Rasmus Paludan lade efter det ut ett videoklipp på twitter, där han meddelade att han tänkte åka till staden för att “slå tillbaks mot odemokratiska krafter”. Han meddelade att han tänkte bränna koranen i Wakefield under onsdagen, när den muslimska högtiden ramadan inleds. Nu stoppas hans planer.

Fängslad efter rasistiska uttalanden

Försvarsministern meddelade sitt beslut efter att den lokala Labour-politikern Simon Lightwood uttryckt sin oro inför Paludans eventuella besök i staden.

– Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan säger att han tänker resa från Danmark till Wakefield endast för att bränna en koran på en offentlig plats. Mr Paludan blev nyligen fängslad i Danmark på grund av sina hatiska och rasistiska uttalanden. Han är en farlig man som inte bör släppas in i det här landet, sade han enligt BBC.