Överbelagda fängelser kan leda till ökat terrorhot i Sverige

Susanne Nilsson

Överbeläggningen på svenska fängelser kan göra att terrorhotet i Sverige ökar. Det framgår i en ny bedömning gjord av NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, som Sveriges Radios ekot tagit del av.

Överfulla fängelser gör att Kriminalvården får svårare att separera fångar från varandra. Det gör i sin tur att extremister lättare kan lära sig av intagna med kopplingar till organiserad brottslighet hur man begår våldsdåd.

Extremister kan lära sig av gängkriminella

Kriminalvården arbetar ständigt med att separera intagna som man bedömer kan inspirera varandra på ett negativt sätt. Detta blir dock svårare och svårare när fler döms till fängelse och häkten och anstalter blir mer och mer överbelagda.

– Exempelvis kan extremister lära sig hur man begår våldsdåd av nätverkskriminella, säger Ahn-Za Hagström, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning, i en kommentar till TT.

Terrorhotnivån i Sverige ligger just nu på nivå 4, vilket innebär ett högt hot. Sverige har, enligt Säpo och NCT, gått från att vara ett legitimt mål för terrorattentat till att vara ett prioriterat sådant.