Över 30 döda i “bombcyklon”

Ricard Aron Nilsson
Jättestormen från rymden; masskrock i Ohio där minst fyra dött. Foto: Satellitbild från NOAA respektive Privat från Twitter

Kraftiga snöstormar och temperaturer som sjunkit till -48 grader – bombcyklonen i norra USA och södra Kanada skördar allfler liv, både människor och kaskelott.

Över 250 miljoner människor är drabbade av den arktiska kyla som just nu lamslår storra delar av Nordamerika. Över en miljon är utan ström i USA och Kanada. I snöovädrets kölvatten har även likdelar av en babykaskelott regnat över New York.

Fastnat med bilen och frusit ihjäl

Härbergen runt om norra USA är överfulla och många behövande avvisas och dör i den extrema kylan. I delstaterna New York, Vermont, Ohio, Missouri, Wisconsin, Colorado och Kansas har det rapporterats flertalet dödsfall, bland annat har förare fastnat i snön och frusit ihjäl.

Många bilolyckor med dödlig utgång

De glashala vägarna har medfört att olyckorna blivit så många till antalet att räddningstjänsten inte har tillräckliga resurser. I Ohio skedde en masskrock med över 50 fordon involverade. Minst fyra personer har där rapporterats döda.

Masskrocken i Ohio där fyra dött. Foto: Privat från Twitter

I söda Kanada, cirka 10 mil från amerikansak gränsen, kraschade en buss. Enligt Toronto Star dog 4 personer och 52 togs till sjukhus.

Babykaskelott regnade över New York

Delar av en kaskelott har spritts av snöstormen över stadsdelen Queens i New York City. Det var sannolikt delar av en val som några dagar tidigare spolats upp på stranden. Enligt New York Post var det en över tio meter lång kaskelott, 3-5 år gammal.