Otrogen kvinna dumpade sin älskare – slutade i fängelse och stort skadestånd

Nathalie Wästerlund

En man har dömts till ett och ett halvt års fängelse efter en rad trakasserier och hot mot ett par. Detta efter att han haft en kortare sexuell relation med kvinnan i paret. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Våren 2022 inledde en man en sexuell relation med en gift kvinna. Kvinnans man fick kännedom om relationen i juni, men otroheten fortsatte fram till hösten samma år. I samband med att kvinnan och hennes älskare bröt kontakten så började det äkta paret utsättas för hot, skadegörelser och trakasserier. Bland annat skars deras bildäck sönder, fönster i både deras bostad och bil krossades, och vid ett fönster som krossats med en sten gick det även att finna ett utpressningsbrev.

Spred bilder online

Paret började snabbt misstänka att det var kvinnans älskare som låg bakom dessa händelser. Misstänksamheten trappades snabbt upp när denne började skriva inlägg om kvinnans man i olika Facebookgrupper. Där ska älskaren bland annat ha anklagat maken för att vara en “hustrumisshandlare”. Han ska även ha lagt en bild på maken i alla grannars brevlådor med påstående om att han var både kvinnomisshandlare, våldtäktsman och att han hade tvingat hustrun att säga upp sig från sitt arbete. Bilder på kvinnans nakna kropp och sexualliv ska också ha spridits på nätet.

34 polisanmälningar

Under perioden som trakasserierna pågått har paret och deras barn mått mycket dåligt i sitt hem. Totalt har 34 polisanmälningar gjorts mot älskaren, varav 16 av dessa nu har gått till åtal. Till sist dömdes han för olaga förföljelse innefattande en stor mängd olika brottstillfällen, för försök till utpressning och för två fall av grovt olaga integritetsintrång. Tingsrättens straff landade på fängelse i ett år och sex månader. Mannen dömdes även till att betala skadestånd till kvinnan om 168 573 kronor och till mannen om 63 201 kronor.

Hovrätten fastställer domen

När målet togs upp i hovrätten var de i princip samstämmiga med den undre instansens bedömning. Den enda skillnaden som gjordes är att skadeståndsbeloppet som älskaren ska betala till kvinnan istället bestämdes till 225 838 kronor.

Hovrätten skriver i sin dom att paret ”på ett nyanserat och samstämmigt sätt berättat om vad de har utsatts för. De har härvid lämnat uppgifter som varit både känsliga och utlämnande och till viss del svåra att prata om. De har varit måna om att ange när de inte kunnat minnas alla detaljer och varför så varit fallet, och de har förklarat varför de har dragit de slutsatser de gjort. Deras uppgifter framstår inte som överdrivna, utan snarare som återhållsamma i vissa delar. De får också starkt stöd av varandra och av övrig utredning”.

Tingsrättens fängelsepåföljd fastställdes. Eftersom det bedömdes finnas en risk för att älskaren på fri fot skulle fortsätta att begå brott, så beslutades även att han skulle kvarstanna i häktet till dess att domen vunnit laga kraft, varefter han skulle överföras till fängelse.