Oro inom polisen – fler barn och ungdomar kan dras in i kriminella gäng

Susanne Nilsson

Skjutningarna i Sverige har ökat under sommaren. Polisens resurser går till stor del åt till att ingripa vid och utreda det dödliga våldet, vilket gör att deras förebyggande arbete kring barn och unga blir lidande.

Under sommaren, när många unga gått sysslolösa, har flera av dem lättare kunnat rekryterats till gängen. Detta särskilt i de kommuner som inte kan erbjuda särskilt många sommarjobb eller aktiviteter.

Inom polisen oroar man sig för att den negativa utvecklingen kommer att fortsätta, då resursbristen gjort att deras möjligheter att arbeta förebyggande kring barn och ungdomar har begränsats.

“Naivt”

Carin Götblad är polismästare vid nationella operativa avdelningen, NOA. Hon är bland annat engagerad i arbetet kring hur de kriminella gängens rekryteringen av barn och unga ska kunna stoppas på längre sikt.

– Jag är väldigt orolig att det här kommer fortsätta. Inget tyder på att skjutningarna kommer minska trots att fängelserna och häkten är fulla. Att då tro att rekryteringen av riktigt unga personer skulle minska är naivt, säger hon till TT.

I Sverige har polisen under de senaste åren noterat en ökning av antalet minderåriga barn som blivit misstänkta för våldsbrott. Under förra året anmäldes 9367 stycken våldsbrott där den misstänkta gärningspersonen var under 15 år. Detta enligt polisens sammanställningar.