Orkanen Fiona plågar Puerto Rico – 1,4 miljoner hushåll utan el

Nathalie Wästerlund
Foto: Skärmklipp Google Maps Satelitbilden är från ett annat tillfälle.

Under söndagen drog orkanen Fiona in över Puerto Ricos sydvästra kust. Det Amerikanska orkancentret NHC beräknar att orkanen kommer upp i vindar på över 140 km/h. Ön står nu utan elförsörjning. 

Puerto Rico hotas nu av översvämningar och jordskred. En motorvägsbro i den centrala staden Utuado har sköljts bort av en översvämmad flod. På sociala medier bekräftar Puerto Ricos guvernör Pedro Pierluisi att hela ön står utan elektricitet, vilket drabbar över 1,4 miljoner hushåll. 

Puerto Rico drabbas hårt av orkanen Fiona.
Foto: Skärmklipp Google Maps

Omfattande rättningsarbete

Pierlusisi berättade i en presskonferens under söndagen om räddningsarbetet. Människor i isolerade områden har räddats och de som bor nära vatten har börjat evakueras på grund av risken för översvämningar. Myndigheterna arbetar hårt för att undvika den växande katastrofen och nationalgardet har satts in för att bistå.

Fem år sedan sist

Puerto Rico drabbades 2017 av orkanen Maria. Då tog det flera månader för många att få elen tillbaks. Till denna dag har elnätet på ön har ännu inte återställts.Myndigheter säger att de efter orkanen Maria är bättre förberedda på en liknande kris.

Videoklippet från Amerikanska ABC News visar omfattningen av orkanen Fiona.