Ordningsvakt frias från narkotikabrott i hovrätten – efter mystiskt samtal från hotfull person

Nathalie Wästerlund
Hovrätten för Skåne och Blekinge friade en ordningsvakt för ringa narkotikabrott efter ett påstått mystiskt telefonsamtal. Foto: hovrätten Lars Lydig

En ordningsvakt blev dömd av tingsrätten för att ha tagit kokain. Men efter egna efterforskningar fick han plötsligt ett märkligt samtal från en okänd person, som ledde till att han blev frikänd i hovrätten.

I april i fjol fattade ordningsvakter på ett uteställe i Malmö misstankar mot en man som uppträdde märkligt. Den 34-årige mannen, som själv arbetar som ordningsvakt, uppvisade ett beteende som tydde på narkotikapåverkan. Han fick därför följa med och lämna urinprov, som visade positivt för en metabolit från kokain.

Möjligen drogad av någon annan

Mannen uppgav i tingsrätten att han inte tagit narkotika. Han förklarade att någon kan ha lagt droger i hans drink på utestället då han lämnat den obevakad vid ett tillfälle, eller att han fått i sig det av misstag då han var hemma hos en tjej den dagen.

“Spekulativa och vaga” uppgifter

Men tingsrätten beskrev enligt domen hans uppgifter som “allmänt hållna, spekulativa och vaga” eftersom han inte kunde redovisa konkreta bevis eller förklaringar till när under kvällen han kunde ha fått i sig narkotikan. Tingsrätten dömde honom därför till 30 dagsböter för ringa narkotikabrott.

Krävdes på pengar för kokain-shot

Fallet överklagades sedan till hovrätten. Efter att 34-åringen dömts i tingsrätten började han på egen hand, med hjälp av en vän, undersöka hur det kunde ha gått till egentligen. Någon vecka efter att domen föll fick han ett samtal från ett okänt nummer, där uppringaren presenterade sig som “Alexander”. Denne anklagade mannen för att ha tagit hans shot med kokain, och krävde honom på ersättning för detta. Mannen vägrade detta.

Frikänns i hovrätten

34-åringen säger sig ha fått reda på att “Alexander” befunnit sig på samma uteställe som honom den aktuella kvällen, men inte fått reda på något mer än att “Alexander är ingen man bråkar med”. Baserat på detta så ändrade hovrätten domen. De anser i och för sig att det inte råder tvivel om att mannen haft narkotika i kroppen, och att det därför rör sig om ett ringa narkotikabrott, men trots detta är det inte ställt utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen tagit kokain. Han har nu därför frikänts i rätten.