Omständigheterna kring Karl XII:s död klarlagda – enligt finska forskare

Susanne Nilsson
Kulknappen som tidigare tros ha använts för att döda Karl XII. Porträtt av Karl XII i Ystad 1715, målad av Johan Heinrich Wedekindt. Foto: Bairuilong/Wikimedia Commons respektive Statens posträttsamling, Nationalmuseum

Ända sedan Karl XII dog för över 300 år sedan, av ett skott i huvudet, har det spekulerats kring vem som sköt honom. Flera teorier har lyfts fram, bland annat att han skulle ha blivit lönnmördad genom en knapp i sin egen uniform.

Vissa har hävdat att den dödande kulan i själva verket kom från en svensk soldat, då många av dem var trötta på kungens pådrivande av kriget. Andra har varit övertygade om att ett skott från fienden dödade honom.

Dödades av en järnkula

Nu tror sig finländska forskare ha hittat svaret på gåtan, genom att provskjuta olika typer av vapen genom en skallimitation. Forskarna har kommit fram till att Karl XII dödades av en järnkula som hade en diameter på mer än 20 millimeter. Baserat på skadorna på hans skalle, som dokumenterats vid tre olika obduktioner samt röntgen av kroppen, ska den dödande kulan ha haft en hastighet på ungefär 200 meter per sekund. Detta stämmer bra med hastigheten på en kula som skjuts från en fästning cirka 200 meter bort, som var det ungefärliga avstånd som fiendens fästning låg.

I och med detta är det alltså enligt forskarna klarlagt att Karl XII dödades av fienden, och inte av sina egna.