Omkörningsförbud på E4 under påsken – minskar trafikstörningar och olyckor

Susanne Nilsson

Under påsken kommer omkörning att vara förbjuden på E4 mellan Gävle och Tönnebro. Det meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande. Förbudet införs av myndigheten i samverkan med polisen.

Den aktuella vägsträckan brukar vara hårt trafikerad under påsken på grund av att många åker till fjällen just den tiden. Omkörningsförbud har tidigare prövats, med goda resultat.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år; bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket, i pressmeddelandet.

Minska störningar och köolyckor

Omkörningsförbudet införs för att undvika trafikstörningar och stress, skapa ett bättre flyt i trafiken och minska risken för trafikolyckor i köer. Förbudet kommer att gälla i norrgående riktning under onsdag och torsdag, och i södergående riktning under påskdagen och annandag påsk, samtliga dagar mellan klockan 13 och 22. Under dessa dagar stängs omkörningsfilerna av. 

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Emil Samuelsson.

Förbudet infördes 2013

Enligt Trafikverket infördes första försöket med omkörningsförbud 2013 under en påskhelg på sträckan Gävle–Tönnebro. Då endast på Skärtorsdagen (norrgående) och Annandag påsk (södergående). Därefter har det utökats med flera dagar.

46 kilometer är sträckan Gävle–Tönnebro.

21 kilometer är det omkörningsförbud norrut.

18 kilometer är det omkörningsförbud söderut.

De flesta fordon har en takbox.

Generellt följer trafikanterna omkörningsförbudet.

Polisens närvaro ger bättre flyt i trafiken.

Bilisternas beteende upplevs bättre i slutet av påskhelgen.

Diskussioner förs om samma åtgärd ska införas andra tider under året, till exempel vid sportlov och julhelgen.