2022 stoppades totalt 69 påverkade personer i trafiken på Lidingö. Det var 27 fler personer än året innan, när 42 personer stoppades. Den markanta ökningen tror kommunpolisen Tommy Brännström beror mest på att de haft fler kontroller, och inte på att det faktiskt är fler personer som kör påverkade av alkohol.
– Det här är prioriterat för oss. Att säkerställa att människor kör nyktra är syftet, men ibland hittar vi också andra saker i samband med kontrollerna, säger Brännström till Mitt i. Han berättar också att de stått på andra platser under det föregående året, bland annat i närheten av Systembolaget.
Inte riskfritt med endast ett glas
Många verkar tro att det är lugnt om de bara druckit något glas tidigare på dagen, eller till och med dagen innan, men så är det inte.
– Folk håller inte alltid koll på vad som slinker ner medan förbränningen i kroppen går i sin egen lilla takt, säger Brännström och förklarar att alkoholen ofta stannar kvar i kroppen längre än vad man kan tro.
Polisen arbetar för att hjälpa till
Det är nämligen flera av de som blivit av med körkortet som bara legat precis över gränsen för rattfylleri, 0.2 promille. Det finns ofta ett samband mellan högt alkoholintag i vardagen och att åka dit på rattfylleri. Polisen arbetar för att hjälpa dessa personer, som ofta får ta del av motiverande samtal och insatser från socialtjänsten.
Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Även ett indraget körkort är det som gäller, normalt sett i tolv månader.